Casto - Castoned (Nederhop)
Ramp Records

geplaatst op: 08-09-2002
Een week of twee geleden kom ik 's avonds laat uit de coffeeshop gerold en schuif een half uur later thuis de CD van Casto in de CD-speler. Het lijkt me wel toepasselijk met een titel als 'Castoned' en ik heb 'm nog niet eerder beluisterd. "Mijn muziek is als weed, dus neem nog een haal", rapt Casto me toe, dus ik rol er nog maar eentje op de maat van de zweverige beats…


Het muzikale intro begint als een psychedelische trip en zet de toon voor deze muzikale hallucinatie. Er ontstaat een soort culthorrorfilm sfeertje en in mijn halfverlichte huiskamer tekenen de schaduwen zich af op het behang. Casto's stem heeft echter een sympathiek laagje, waardoor ik hem de rol van 'held' in deze horrorfilm toedicht. De evil kabouter die zich naast me op de bank nestelt, knikt ook zeer tevreden mee op de beat. Casto legt even uit wat de bedoeling is van deze plaat:

Word high van de muziek en proef de atmosfeer
Die ik uitadem met mijn vocalen
Stap in mijn verhalen en blijf daar ronddwalen
En voel de sensatie van mijn rijmcreatie
Laat alles voorbij komen als een hallucinatie
Elk nummer is een nieuwe trip
Een boottocht op de beat in mijn gedachtenschip

Terwijl de muziek zweverig, met een strakke, relaxte en vette beat en bij tijd en wijle met psychedelische zijsprongen de sfeert bepaalt, rapt Casto energiek en helder er bijna paradoxaal overheen. In dit sfeertje zou je verwachten dat de teksten gaan over seriemoordenaars die met bijlen en veel bloed aan hun handen door de donkere straten van de stad trekken. Maar dat valt reuze mee. De teksten zijn doorspekt met humor en er wordt regelmatig een originele draai gegeven aan een intro. Als je net zoals ik het leven van een vleermuis leeft, zul je de late night TV-commercial "0906 - 0506, dat is een lekker nummertje" direct herkennen in het gesamplede intro van 'Iedereen die weet". Maar mijn favoriet is het intro bij Track 10, 'Plastic', waar Bert en Ernie (Sesamstraat voor de kenners onder ons) een hilarisch gesprekje voeren. Bij Track 12, 'Poëtische manipulatie', blijf ik bijna in een opkomende lachkick door het droge "Ga Casto, Ga Casto!!" in plaats van "Go Casto, Go Casto!!" waarmee hij in het intro wordt aangespoord.

Zoals het een goede nederlandstalige hardcore underground rapper betaamt, geeft Casto ongezouten zijn mening over commerciële hiphoppers, of "hippoppers", en laat hij weten waar hij voor staat:

Hip hop is een kunstvorm en hip pop is kitsch
Het zegt me niets geef mij maar funky beats
Met vette rijms in plaats van slap geslijm
Ik zal altijd mezelf zijn doe geen water bij de wijn
Ik hou het puur oprecht echt en niet slecht
Hoe ik m'n woorden vlecht en met m'n woorden vecht
En hoe ik flow is honderd procent Casto
Maak geen softe mix voor op de radio
Ik hou m'n principes niet als foute types
Die alles aanpassen en voor een hitje kiezen
En dan zeggen dat ze echte hip hop maken
Het enige wat ze willen dat zijn de knaken
En er wordt al zoveel troep op de wereld uitgebracht
Platenmaatschappijen hebben artiesten in hun macht
Werken met formules en volgen nieuwe trends
Dan is het R&B, Latin en dan is het weer Dance
Ze hebben een nummer gooien er een sausje over heen
Promoten het als een gek want geld is geen probleem
Inhoudsloze teksten op inhoudsloze beats
Het klinkt wel ergens naar maar in principe is het niets
Plastic als een schilderij van Bob Ross
Emotieloze plaatjes echte artiesten zijn de klos
Bijna nooit gedraaid een oor aangenaaid
Maar we blijven doorgaan want de ondergrond is taai
Gooi geen water bij de wijn
Ik zou eerder zelfmoord plegen dan een sell out te zijn

In zijn teksten daagt Casto iedere rapper uit, maar waarschuwt overduidelijk dat niemand hem kan overtreffen in een battle. Aan zelfvertrouwen ontbreekt het doorgaans niet bij rappers, maar in dit geval zou ik je afraden de strijd met Casto aan te gaan. Freestylen is een kunst op zich en Casto beheerst deze op zeer humoristische wijze. Zijn talent werd erkend toen hij in 1998 werd gevraagd zich bij de Onderhonden te scharen, een project waarin freestyle toppers de koppen bij elkaar staken: Def P, LocoMotief, Remon (Acht MM) en Casto, met als beat creators Seda (Osdorp Posse) en Warlock. Het resultaat was de CD 'Subwoefers'. In een later samenwerkingsproject met de Onderhonden waren van dit clubje alleen nog Def P, Seda en Casto over en werd Sores aan het project toegevoegd. Binnenkort wordt een nieuw Onderhonden project gestart, maar wie daarbij worden uitgenodigd, blijft nog even een verrassing. Ik vermoed dat Casto wel weer een partijtje mee zal 'blaffen'. Je zult de primeur in ieder geval hier op Musician.nl lezen!

Castoned is allesbehalve een eentonige plaat. Casto verrast met humoristische knipoogjes door freaky samples ertussendoor te gooien. Hilarische, droge teksten worden afgewisseld met dissende, directe verbale aanvallen. De keuze om met meerdere beat creators te werken, levert ook de nodige variatie op. Door het ontbreken van 'catchy sing along' refreintjes in hardcore rap, zoals je die gewend bent van de doorsnee hiphop (of hippop zoals Casto het spottend noemt), staan de beats veel centraler onder de rauwe, vaak beukende rap. De Secretaris, Mach (Mach & Jesse), Hufter, De Penningmeester en oudgedienden Seda (Osdorp Posse) en Zebulon, die bekend is van samenwerkingen met Janor (Zuid Oost Posse), Osdorp Posse en Def P (solo), hebben hun taak als beat creators dan ook zeer serieus genomen op deze plaat. Blijkbaar is het opnemen van deze plaat één groot ondergronds rapfeestje geweest, want Mach & Jesse, Janor, Quinte, Oscar X, Hufter en Gluiperd rappen ook nog een paar rappe riedeltjes mee en scratcht DJ PWB een paar extra groeven in het vinyl.

'Castoned' is een gedurfde, originele plaat die zelfs de meest doorgewinterde hardcore rap liefhebber nog zal verrassen!

Tracks:

1. Castoned
2. Groeien
3. Iedereen die weet
4. Ogen open
5. Skills
6. Bizar
7. Einde verhaal (remix)
8. Ruimtetrip
9. Windstreken
10. Plastic
11. Paranoia
12. Poëtische manipulatie
13. Geen zin 2001 (remix)
14. Ze zeggen
15. Verstrooid
16. Water bij de wijn
17. Stofwolken


Even een tip: zet de CD niet meteen af na het laatste nummer, maar laat 'm doorspelen. Na ongeveer 6 minuten hoor je een superhilarisch onderonsje tussen LocoMotief en Casto en wordt er een minutenlang freestyle toetje opgediend. Lachkick verzekerd!

De track 'Iedereen die weet' is de single en is aan te vragen via The Box (clipcode 542).


De CD zal in de beter gesorteerde platenzaken te verkrijgen zijn, maar is ook te bestellen via www.rampgear.nl.


Check ook: www.casto.nl en www.ramp-records.nl


(AH) Musician.nl