Bio Casto

 

Casto - geboren op 28-06-1972 te Amsterdam -  raakte begin jaren tachtig in aanraking met hiphop, door het beluisteren van radiopiraten en de breakdance/electric-boogie-rage die er toen heerste. In de jaren daarna hield Casto zich vooral bezig met het versieren en decoreren (lees bekladden) van muren/trams/metro`s met graffiti-activiteiten. Het was ook in die tijd  dat Casto zijn eerste rapteksten schreef; toen nog in het Engels.

Eind jaren tachtig kwam Casto via zijn krantewijkbaantje in contact met Locomotief, die ook zwaar verslaafd was aan hiphop en samen rapten,klepten en freestylden ze er op los als echte huiskamer-mc`s. Begin jaren negentig kwam Casto vaak in de coffeeshop Free-I, waar hij in contact kwam met Arthur die bezig was met een rapgroep (de Osdorp-posse) die alleen Nederlandstalig rapte. Het duurde ook niet lang of Casto begon ook Nederlandstalige teksten te schrijven en merkte dat dat veel beter klonk dan dat zijn steenkolen-Engels.

 

In diezelfde periode kwamen Casto en Locomotief in contact met de Secretaris, Zebulon, Mach, Jesse en de Penningmeester en zo begon een nieuwe fase in Casto`s muziekcarričre.

In de jaren daarna maakte dit zooitje ongeregeld (de FB3) veel hiphopfeesten in Amsterdam onveilig, door waar het maar kon freestyles te droppen en het publiek uit hun dak te laten gaan. Een paar jaar later - in 1995 - maakte Casto zijn eerste demo met Zebulon en de Secretaris, genaamd Horrorshow, en in 1996 was hij als gastrapper te horen op het album Deventerror van de ZuidOost-posse.

In datzelfde jaar ontmoette Casto op zijn werk Mike, die gitarist was van de metalband Centurion en ze spraken af om een keer te gaan jammen. De jamsessie beviel zo goed dat daaruit een band ontstond; genaamd Plutonium (hierover later meer).

 

In 1997 kreeg hij een contract van Djax-records, verscheen op de Posse deel 3 en kwam later dat jaar met zijn debuutalbum Hersenschimmen.

Later in 1997 werd Casto gevraagd door Def P om mee te doen aan de Onderhonden, een project van ondergrondse rappers met freestyle skills (ook hierover volgt later meer).

Ondertussen is Casto van Djax overgestapt naar Ramp-records (het eigen label van de Osdorp-posse), waarbij in 2002 zijn 2e solo-album Castoned is uitgekomen.

In de loop der jaren zijn er diverse albums en singles uitgekomen waarop Casto heeft mee gedaan of van hem zelf. Kijk bij Discografie voor meer info hier over.

 

Casto`s raps staan bekend om zijn mix van humor en harde battleteksten, maar ook serieuze onderwerpen schuwt hij niet.De meest variërende thema`s worden in zijn teksten behandeld - van prettig gestoorde teksten over gekkenhuizen, ruimtetrips en horrorverhalen tot en met maatschappelijk politieke kwesties - en dat onder begeleiding van stevige funky hiphop-beats die je basspeakers verwennen.

Tijden live optredens is Casto helemaal in zijn element met een lekkere losse show vol humor en freestyles en veel interactie met het publiek. Meestal wordt Casto live ge-backupt door een dj en  Jason, die met zijn scherpe humoristische raps het publiek entertaint. In de loop der jaren heeft Casto - zowel solo als met de Onderhonden en Plutonium - veel zalen en festivals op zijn kop gezet, waarvan de bekendste o.a. Melkweg, Paradiso, 013, Doornroosje, Mezz, Tivoli, Effenaar, Pukkelpop en Noorderslag zijn.

 

 

 

 

Plutonium

 

Plutonium is in 1996 ontstaan uit een jamsessie met de metalband Centurion en Casto. Deze jamsessie beviel zo goed dat ze samen de band Plutonium hebben opgericht.

De band heeft in het begin nog wisseling van bandleden gehad (bas en drum), maar sinds 1997 is de formatie hetzelfde:

     Mike (gitaar);

     Ralph (gitaar);

     Eddy (bas);

     Michel (drum);

     Casto (vocaal).

De muziek van Plutonium valt niet in een hokje te plaatsen, dus hebben ze zelf een hokje bedacht (Nedermetalpunkfunkhop) aangezien de band een mengeling is van diverse stijlen.

 

Plutonium verscheen voor het eerst op cd op Hersenschimmen (het eerste solo-album van Casto) met het nummer Land der Verdoemenis. In 1998 verscheen de eerste demo Radioactief en Explosief en in 1999 kwam de single Marsmannen uit bij Ramp-records.

In het jaar 2002 kwam de demo-cd Moddervet uit en in datzelfde jaar verscheen Plutonium met het nummer Waanzin op de cd Alle 15 Vet (een project van de band Van Katoen).

In 2003 is in samenwerking met Stitm-records de cd NMPFH (Nedermetalpunkfunkhop) uitgebracht.

 

Live is Plutonium een energieke band die een spetterende performance geeft en makkelijk muziekstijlen mengt, van hiphop tot en met metal en alles wat daartussen ligt. Ze spelen zowel echte feestnummers (o.a. Pissebedden, Ongezond en Moddervet) als serieuzere, maatschappijkritische nummers (o.a. Waanzin en Blauwe Nazi`s).

Plutonium heeft in der loop der jaren op diverse podia en festivals gestaan; waaronder de P60, Tagrijn, Magnifiosi, 013, Taaipop en zelfs op de Dam (met de landelijke demonstratie tegen de oorlog in Irak).

 

 

 

 

 

 

 

 

De Onderhonden

 

De Onderhonden is een Nederlandstalige hiphopgroep die in 1997 is opgericht door Ramp Records, het label van de Osdorp Posse. Het idee hierachter was om de grootste talenten uit de underground bij elkaar te brengen en zo de krachten te bundelen om eindelijk eens van de grond te komen. De rappers kennen elkaar al jaren en hebben door hun ervaring en explosieve shows al menig underground feest op zijn kop gezet. Het zijn stuk voor stuk onbetwiste freestyle kampioenen, wat een Onderhonden show altijd spannend en onvoorspelbaar maakt.

 

Het debuutalbum Subwoefers verscheen in november 1998 en werd voorafgegaan door de single Onderhonden van de Grond. Hieraan werkten mee de rappers: Remon, Locomotief, Casto en Def P. De muziek werd gemaakt door Seda en Warlock.

Het tweede album, getiteld Afblaffers, is in januari 2004 uitgekomen, samen met de single Op de Vlucht. De rappers die aan dit album mee werkten, zijn: Def P, Casto, Oscar X, Quinte en Das.

De muziek is dit keer gemaakt door Seda, Naboo, Mach en de Uitverkorenen plus de muzikale bijdrages van Dj Deegmeester Daan en Attila.

 

De live optredens zullen grotendeels gedaan worden door Def P, Casto, Oscar X, Quinte en Das, muzikaal bijgestaan door de dj`s Daan de Deegmeester en Money P.